Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(41)
Forma i typ
Książki
(41)
Poradniki i przewodniki
(19)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Proza
(2)
Dostępność
dostępne
(36)
wypożyczone
(8)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Nowa Sarzyna
(8)
Oddział dla dzieci
(2)
Filia w Jelnej
(5)
Filia w Łętowni
(4)
Filia w Sarzynie
(7)
Filia w Tarnogórze
(4)
Filia w Woli Zarczyckiej
(16)
Autor
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Axe Josh
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Basiewicz Katarzyna
(1)
Bednarek Justyna (1970- )
(1)
Bednarek Justyna (filolog)
(1)
Bellersen Quirini Cosima (1960- )
(1)
Biliński Witold
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Cieślak Ola (1981- )
(1)
Cosima Bellersen Quirini (1960- )
(1)
Czarnowski Ryszard Jan (bibliofil)
(1)
Czarnowski Ryszard Jan. Moje Kresy
(1)
Czernikowski Jan
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
Dardzińska Dorota
(1)
Davy Anoushka
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Floriańczyk Barbara (tłumacz)
(1)
Gahm Bernhard
(1)
Górska Agnieszka
(1)
Górska Agnieszka (1973- )
(1)
Hangel Ewa
(1)
Jankowska Dorota
(1)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Krzych Dominika
(1)
Krzyżanek Joanna
(1)
Latour Daniel de (1971- )
(1)
Lesz Anna Lena
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lipnicki Sergiusz
(1)
Littlefield Cynthia Autor
(1)
Mac Renata
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Majcher Sylwia
(1)
Mentel Joanna
(1)
Minor Marcin
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz. Z tradycji ojca Klimuszki
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Oklejak Marianna (1981- )
(1)
Oklejak Marianna ilustr
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Persson Roland
(1)
Petterson Joachim (1969- )
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
SaraMara
(1)
Smolińska Jadwiga
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Szymanderska Urszula
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Usarzewicz Wojciech
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Łuczaj Łukasz
(1)
Żurawska Martyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(41)
Język
polski
(41)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Kucharstwo
(4)
Leczenie dietą
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Kultura stołu
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Dietetyka
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Konsumpcja zrównoważona
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Marynaty (produkty spożywcze)
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Wędzarnictwo
(2)
Żywienie chorych
(2)
Boże Narodzenie
(1)
Chleb
(1)
Cholesterol
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Ciasta
(1)
Cukrzyca
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Gotowanie
(1)
Jakość życia
(1)
Jelita
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert (1967- )
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Książka kucharska
(1)
Księżniczki i królewny (postacie fikcyjne)
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuna
(1)
Miasta
(1)
Miażdżyca
(1)
Miód
(1)
Mięso
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Owoce
(1)
Pamięć autobiograficzna
(1)
Pasieka (pszczelarstwo)
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pikle warzywne
(1)
Piknik
(1)
Pisarze polscy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Produkty pszczele
(1)
Przyjaźnie
(1)
Przyjemność
(1)
Pszczelarstwo
(1)
Pszczelarze
(1)
Radosci
(1)
Rodzina
(1)
Rolnictwo miejskie
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Satysfakcja (psychologia)
(1)
Tradycja
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Ul
(1)
Uprawa w pojemnikach
(1)
Warzywa
(1)
Wędliny
(1)
Właściwości przeciwzapalne
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zakupy
(1)
Zapalenie
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zero Waste
(1)
Zwierzęta
(1)
Świadomość ekologiczna
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Wiersze
(4189)
Opowiadania i nowele
(2334)
Powieść
(2148)
Powieść obyczajowa
(1952)
Bajki i baśnie
(615)
Przepisy kulinarne
(41)
Kryminał
(585)
Thriller
(468)
Romans
(414)
Powieść historyczna
(377)
Powieść polska
(364)
Publikacja bogato ilustrowana
(343)
Opracowanie
(325)
Fraszki
(321)
Broszura
(293)
Książki dla małych dzieci
(261)
Powieść przygodowa
(256)
Powieść amerykańska
(231)
Fantastyka
(221)
Saga rodzinna
(214)
Przypowieść
(200)
Fantasy
(199)
Opowiadanie dziecięce polskie
(196)
Pamiętniki i wspomnienia
(193)
Biografia
(189)
Pieśń
(181)
Reportaż
(181)
Poradnik
(178)
Książka obrazkowa
(159)
Powieść psychologiczna
(136)
Powieść angielska
(135)
Sensacja
(132)
Literatura dziecięca polska
(117)
Antologia
(116)
Publikacje dla dzieci
(103)
Komiks
(92)
Esej
(88)
Tragedia
(88)
Treny
(85)
Powieść biograficzna
(84)
Opowiadania i nowele przygodowe
(80)
Poezja dziecięca polska
(79)
Poemat
(73)
Wydawnictwa popularne
(70)
Sonety
(69)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(68)
Lektura z opracowaniem
(64)
Wydawnictwa dla dzieci
(64)
Książka zabawka
(63)
Publicystyka
(60)
Romans historyczny
(59)
Rozprawa
(53)
Powieść młodzieżowa polska
(52)
Powieść kryminalna
(51)
Komedia
(50)
Wywiad dziennikarski
(50)
Ballada
(47)
Relacja z podróży
(47)
powieść obyczajowa
(47)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(45)
Literatura dla dzieci
(44)
Literatura polska
(44)
powieść dla dzieci i młodzieży
(44)
Materiały pomocnicze
(43)
Psalmy
(43)
Opowiadania i nowele biograficzne
(42)
Biografie
(41)
Ćwiczenia i zadania
(39)
Książki dla najmłodszych
(38)
Powieść dziecięca polska
(37)
Pamiętniki polskie
(36)
Felieton
(35)
Literatura amerykańska
(35)
Książka obrazkowa (picturebook)
(34)
Rymowanki
(33)
Opowiadanie dziecięce
(32)
Powieść erotyczna
(32)
Powieść sensacyjna
(32)
Science fiction
(32)
Opowiadanie dziecięce francuskie
(30)
Horror
(29)
Adaptacja literacka
(28)
Legendy i podania
(28)
Powieść obyczajowa polska
(28)
Wiersz sylabotoniczny
(28)
Książka kucharska
(27)
Opowiadanie dziecięce amerykańskie
(26)
Literatura dziecięca
(25)
Opowiadanie polskie
(25)
Powieść fantastyczna
(25)
Satyra
(25)
Literatura dziecięca angielska
(24)
Opowiadanie dziecięce angielskie
(24)
powieść historyczna
(24)
Gawęda szlachecka
(23)
Poemat prozą
(23)
Poradniki
(23)
Rozważania i rozmyślania religijne
(23)
Dystopia
(22)
Opowiadanie dziecięce belgijskie
(22)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(21)
Medycyna i zdrowie
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
41 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób? Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które objęły szeroki zakres: od tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy po zdobycze współczesnej nauki i medycyny integracyjnej, można było zbudować kompletny system żywienia, w pełni dostosowany do potrzeb ludzkiego ciała. Dziś dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia zdrowia. Nie wymaga głodowania, ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Jest to oparta na zdrowych produktach wysokotłuszczowa dieta o umiarkowanej ilości białka i niskiej ilości węglowodanów. Warunkiem odniesienia sukcesu jest jednak dobre zapoznanie się z podstawami i uniknięcie kilku poważnych błędów! W tej książce: * fizjologiczne mechanizmy diety ketogenicznej, * zasady stosowania diety ketogenicznej, * mądre suplementowanie diety keto, * keto dla wegetarian, * ketogeniczne plany do zadań specjalnych, * proste i sprawdzone przepisy oraz spis najlepszych produktów. Keto to nie magia. To dieta, która uzdrawia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Tarnogórze
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 [wyp. Filii w Tarnogórze] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leczenie przez jedzenie / Neal D. Barnard ; tłumaczenie: Grażyna Daniel-Schuwald. - Wydanie I. - Kraków : Znak, 2021. - 412, [4] strony ; 21 cm.
Naszym życiem rządzą… hormony! Niemal każdy na pewnym etapie życia doświadczył przykrych skutków zaburzeń gospodarki hormonalnej, choć nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę. Często żywimy przekonanie, że jesteśmy skazani na uciążliwe dolegliwości i choroby, nie wiedząc, że przyczyna tkwi w hormonach. Leczenie przez jedzenie to pierwszy tak kompleksowy poradnik na temat zaburzeń hormonalnych skierowany zarówno do kobiet, jak i mężczyzn. Dzięki tej książce uzyskasz konkretne i jasne porady jednego z czołowych amerykańskich lekarzy.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowa Sarzyna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615 [Wypożyczalnia dla dorosłych] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miejskie ogrodnictwo czyli Jak uprawiać jedzenie w mieście / Kasia Basiewicz, Dominika Krzych. - Wydanie I. - Kraków : Znak JednymSłowem, 2022. - 233, [7] stron : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
Mieszkasz w mieście, ale marzysz o samodzielnie wyhodowanym pomidorze czy szpinaku? Nic prostszego! Witaj w świecie miejskiego ogrodnictwa! Mnóstwo tutaj doniczek, nasion, pomidorów, truskawek i zarośniętych balkonów. Jest też trochę ziemi pod paznokciami i zalanych parapetów, ale wierzymy, że i tak ci się spodoba. Napisałyśmy tę książkę, żeby zaprosić cię do zielonego świata w mieście. Do magicznej krainy ze szczęśliwymi ludźmi, która naprawdę istnieje. Nie wierzysz? Stwórz nawet najmniejszy ogródek na parapecie i obserwuj, jak rosną rośliny, a przekonasz się, ile radości daje uprawianie i zjadanie własnych warzyw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowa Sarzyna
Brak informacji o dostępności: sygn. 632/635 [Wypożyczalnia dla dorosłych] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Babcine słoiki. Konfitury, dżemy, kiszonki… Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi być skomplikowane i czasochłonne. [azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historie spod podłogi. Cz. 1 : Dom / Justyna Bednarek ; zilustrował Marcin Minor. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2018. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje kolorowe ; 18 cm.
(Czytam Sobie. Poziom 1)
(Edukacyjny Egmont)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Jelnej
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I [wyp. Filii w Jelnej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pięć sprytnych kun / Justyna Bednarek ; zilustrował Daniel de Latour. - Warszawa : Poradnia K, 2015. - 158 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Latawiec)
Pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji detektywistyczno-kulinarna historia o buszującym na warszawskich Bielanach gangu sprytnych i sympatycznych kun. Każdy zawodowy kucharz wie, że prawdziwa gastronomia jest jak teatr - gościom prezentowane są wysublimowane dania, ale powstają one w pełnych tajemnic "kulisach", czyli rządzących się swoimi prawami restauracyjnych kuchniach. Justyna Bednarek w zabawny i błyskotliwy sposób uchwyciła sekrety kucharskiego fachu. Historia szajki kun to opowieść pełna spisków i napięcia, ale także humoru i pochwały dla lojalności i przyjaźni. Dodatkową wartością są rymowane przepisy kulinarne, które - choć nie zawsze superzdrowe - z pewnością zaciekawią i zachęcą czytelników do samodzielnych wyzwań podejmowanych w kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/Op [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędzenie ma bardzo długą tradycję. Zwykle z wędzonkami kojarzą nam się mięso i ryby. A przecież dzięki różnym metodom wędzenia wyjątkowy smak mogą mieć również sól, jaja, chleb, owoce, warzywa, sery, orzechy, zioła, a nawet słodycze! Wędzić można tylko w wędzarni? Nic podobnego! Można także na grillu, w woku, w wędzarni stołowej, pod kloszem do wędzenia, w piekarniku czy nawet w puszce po ciastkach… Tym, którzy nie boją się eksperymentować, autorka niniejszego poradnika prezentuje cały wachlarz różnych metod wędzenia. Na czym polega wędzenie na zimno, na ciepło i na gorąco Jak wędzić, co wędzić i w czym wędzić Ponad 200 wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na znakomite wędzonki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polskich Kresów / Ryszard Jan Czarnowski. - Warszawa : Oficyna Wydawnicza Rytm, © copyright 2020. - 312 stron : ilustracje ; 25 cm.
(Moje Kresy / Ryszard Jan Czarnowski)
Zawarty w tej księdze bogaty zbiór przepisów kulinarnych świadczy, że kuchnia kresowa to nie tylko wyszukane, szlacheckie i magnackie dania. To przede wszystkim smakowite, a przy tym wykwintne potrawy, przygotowywane nierzadko z prostych, ogólnodostępnych składników. To przepyszne jadło, które dawniej serwowano na polskich stołach. Znajdziemy tu receptury np. na śledzia pocztowego w miodowym sosie, tradycyjny chłodnik litewski, sztuki mięs kraszone świeżymi i suszonymi ziołami, bliny wołyńskie – gryczane, gęś pieczoną w winie, a także desery, orzeźwiające napoje oraz rozgrzewające i leczące nalewki. Autor sięgając do dziejów dawnej Rzeczypospolitej przypomina też tradycje i kresowe zwyczaje. Swoją książkę kieruje nie tylko do osób emocjonalnie związanych z Kresami, dla których kuchnia, potrawy i ich smak przywołują wspomnienia rodzinne i tęsknotę za ciepłem kresowego domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciastka, ciasta, ciasteczka / [Jan Czernikowski]. - Warszawa : Bellona, cop. 2014. - 271 s., [16] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Sarzynie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Sarzynie] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra teściowa / Dorota Dardzińska. - Poznań : Publicat, cop. 2014. - 175, [1] s. : il. kolor. ; 28 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Łętowni
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wyp. Filii w Łętowni] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Tarnogórze
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wyp. Filii w Tarnogórze] (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Wędzenie oraz domowy wyrób wędlin / Bernhard Gahm; [tł. Renata Mac]. - Warszawa : Rea-SJ, 2014. - 124 s. : il. ; 24 cm + 1 płyta CD
Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna czy też drób - właściwe przygotowanie nie tylko konserwuje mięso, ale i poprawia jego smak. W swojej książce doświadczony masarz prezentuje, jak prawidłowo solić, peklować, suszyć, wędzić i gotować mięso, jak przygotować wysokiej jakości wędzonki: szynki, boczek, żeberka, schab, golonkę, łopatkę i wiele innych smakołyków. Zawarte w książce porady i ponad 100 zdjęć ilustrujących procesy peklowania i wędzenia pozwolą uniknąć błędów i sprawią że przygotowanie wyrobów będzie bardzo proste. Prezentacja na CD "Domowy wyrób kiełbas".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wyp. Oddziału dla dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wyp. Oddziału dla dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta antymiażdżycowa / Barbara Jakimowicz-Klein. - Wydanie poprawione i uzupełnione na podstawie wydania 1. i 2. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2019]. - 151 strony : ilustracja ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Tarnogórze
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [wyp. Filii w Tarnogórze] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne - wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowa Sarzyna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [Wypożyczalnia dla dorosłych] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby stworzyć wartką prozę WYŁĄCZNIE DLA DOROSŁYCH! Anegdoty, wspomnienia i portrety – wszystko opowiedziane językiem lekkim, czasem ironicznym, czasem refleksyjnym, a miejscami nawet zaskakująco sprośnym. Mówią o smakowaniu życia całym sobą i o pierwszych razach doświadczanych wszystkimi zmysłami. Przywołane historie wieńczą przepisy na dania, które kojarzą się Autorom z najważniejszymi momentami w ich życiu.
Podczas lektury „Królika po islandzku” poczujemy smak agrestu na Islandii i pierwszych brzoskwiń w puszce kradzionych podczas pracy w OHP. Wrócimy do barów mlecznych, przejedziemy się autostopem, zachłyśniemy towarami eksportowymi z zachodu, które były jak kolorowe papugi wśród szarych wróbli - zagraniczne papierosy, kolorowy alkohol i pierwsze komercyjne filmy na taśmach VHS. Te opowieści tworzą literacką przystawkę dla dania głównego. A jest w czym wybierać Pierś indyka - director’s cut, Carbonnade a la Flamande, Dziwkarski makaron oraz autorski Hummus z dworca Wien Sudbanhoff. To dla zaostrzenia apetytu czytelników, więcej w „Króliku po islandzku”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowa Sarzyna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 [Wypożyczalnia dla dorosłych] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej