Dumanowski Jarosław (1967- )
Sortowanie
Źródło opisu
Księgozbiór
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Filia w Woli Zarczyckiej
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(526)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(-)
Krzyżanowski Julian
(382)
Konopnicka Maria
(363)
Otwinowska Barbara
(309)
Sienkiewicz Henryk
(304)
Kraszewski Józef Ignacy
(264)
Trzeciak Weronika
(262)
Mickiewicz Adam
(259)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Słowacki Juliusz
(216)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Orzeszkowa Eliza
(169)
Żeromski Stefan
(166)
Steel Danielle
(160)
Jachowicz Stanisław
(159)
Prus Bolesław
(152)
Popławska Anna
(140)
Lech Justyna
(138)
Szal Marek
(136)
Rolando Bianka
(131)
Fabianowska Małgorzata
(126)
Czechowicz Józef
(119)
Strzałkowska Małgorzata
(113)
Zarawska Patrycja
(110)
Brzechwa Jan
(105)
Liebert Jerzy
(105)
Włodarczyk Barbara
(103)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Andersen Hans Christian
(101)
Napierski Stefan
(101)
Szekspir William
(97)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Rozwadowski Stanisław
(95)
Chotomska Wanda
(92)
Montgomery Lucy Maud
(92)
Makuszyński Kornel
(91)
Roberts Nora
(90)
Wilczek Piotr
(90)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Iwaszkiewicz Jarosław
(84)
Szancer Jan Marcin
(80)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Tuwim Julian
(77)
Clark Brenda
(76)
Wasilewski Kazimierz
(76)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Musierowicz Małgorzata
(75)
Głowińska Anita
(74)
Maliszewski Karol
(74)
Kornhauser Julian
(72)
Kobyliński Szymon
(71)
Reymont Władysław Stanisław
(71)
Skibniewska Maria
(71)
Chmielewska Joanna
(70)
Rychlicki Zbigniew
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Webb Holly
(70)
Kraszewski Józef Ignacy. Dzieła
(69)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Babińska Magdalena
(68)
Dąbrowska Maria
(66)
Drabik Wiesław
(65)
Lange Antoni
(65)
Rzehak Wojciech
(65)
Ławnicki Lucjan
(65)
Lindgren Astrid
(64)
Disney Walt
(63)
Drewnowski Jacek
(62)
Filipowska Agnieszka
(62)
Kierszys Zofia
(62)
Supeł Barbara
(62)
Szulc Andrzej
(62)
Zieleniec Bogdan
(62)
Kownacka Maria
(61)
Rodziewiczówna Maria
(61)
Lem Stanisław (1921-2006)
(60)
Bratny Roman
(59)
Pasewicz Edward
(59)
Tarnowska Krystyna
(59)
Keff Bożena
(58)
Bourgeois Paulette
(57)
Courths-Mahler Jadwiga
(57)
Stadtmüller Ewa
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Szulc Marian
(57)
Żeleński Tadeusz
(56)
Cartland Barbara
(55)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Książka kucharska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kultura stołu
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia w Woli Zarczyckiej
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 [wyp. Filii w Woli Zarczyckiej] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej